7 dages survival trek i Amazonas

I forbindelse med min planlægning af Expedition Amazonas 2012, var det på sin plads lige at få lidt førstehånds kendskab til regnskoven. Ikke fordi jeg ikke har været der før, men fordi der stadig er rigtig, rigtig mange ting at få styr på, inden det reelt er forsvareligt at tage ud i 2-3 måneder. Derfor fik jeg en aftale istand med et par venner som har et bureau der netop arrangerer sådanne turer. Det blev således til et 7 dages trek i den Bolivianske del af amazonas, med udgangspunkt fra Rurrenabaque. Vi var to, Mario min guide, og jeg selv.

Det var en enormt lærerig tur, og jeg regner med at tage en mere når vi kommer lidt tættere på ekspeditions afgang.

Her følger min beretning i dagbogsform, skrevet i junglen.

Dag 1

Klar til afgang

Ligger i en hængekøje med myggenet, efter et rimeligt langt trek. Har gået i bare tæer det meste af dagen, det eneste der gav mening i den lavt løbende flod. Vi har set masser af spor efter større dyr, bl.a. Jaguar, men vi har ikke set dem. Det har været en hård dag, guiden Mario er god og vi snakker godt sammen. Det er en vild følelse at ligge her midt i regnskoven. Jeg har det godt men her er meget mørkt om natten!

Glæder mig til at bade i floden imorgen tidlig. Har set 2 slanger, ca 1m. Masser af kviksand, hvor vi er røget i op til skridtet, men det virker ikke så farligt, så længe det ikke stikker dybere. Vi har intet frysetørret mad med, så det er tungt p.g.a. alle de råvarer vi slæber på. Færre myg end frygtet, fedt at se maller pile afsted i floden.

Dag 2

Udsigt ud mod Rio Beni

Fantastisk med denne hængekøje, ligger helt frit i regnskoven, kun omgivet af et myggenet, som er proppet med insekter på den rigtige side. Ret hårdt trek i dag, over et bjerg i skoven – har lige måtte aflive 3 insekter der havde sneget sig ind, en myg, en myre og noget der aller mest minder om en ørentvist – På vej op ad bjerget, griber Mario ud efter hvad han tror er en lian, men som istedet viser sig at være en lyslevende slange! Han slipper den med det samme han finder ud af sin fejl, og den styrter derefter lige ned mod mig og jeg må kaste mig til siden og vælte rundt på stenene og grenene under mig, for ikke at få den i hovedet. Et øjeblik står vi og glor på hinanden og begynder så at skraldgrine. Meget lettede over ikke at blive bidt. Vi er to dage fra nærmeste by, så det havde været skidt. Dog tror jeg heller ikke at den var giftig.

Vi ligger på en forhøjning i skoven og kan igennem træerne skimte Amazonas der fortoner sig i horisonten. Imorgen skal vi ned til en anden flod; “Iridia”. Varmt om natten, koldt om morgenen. Jeg lærer en masse om skoven af Mario. Han siger at man ikke kan sove direkte i junglen, da mange insekter lægger æg i huden, og deres larver æder dig indefra.. Heller ikke lade rygsæk eller tøj være ude, da æg senere klækker p.g.a. kroppens varme, der får larverne til at bore sig ind i huden.. (Særligt natsværmere har en tendens til at lægge deres æg i svedlugtende tøj).

Jeg har i dag hørt en slange synge som en fugl, set et edderkoppespind større end mig selv og kæmpet mig op af kviksand.

Dag 3

I sit rette element 😉

Har gået og været småsløj i dag, en smule feber og træthed. Har spist en masse vitaminer og håber på at have det bedre imorgen. Vi har fået fisket her til aften, og fanget fire geddelignende fisk, vel lige omkring 1-2kg. Her er varmt og specielt her ved floden Iridia, er der rigtig mange insekter, en smule belastende. Men stadig ikke så mange myg. Opdagede i dag en masse bitte små tæger der kravlede rundt på mig. Det skal jeg være opmærksom på!

Ting er meget lang tid om at tørre her. Vi har ingen mennesker set i 3 dage. Der er rigtig mange fisk i floden. Ingen slanger i dag. Uden en hængekøje med myggenet eller et telt ville man være meget presset p.g.a. insekter. Mario siger at man nogle steder kun kan have sin lejr i et døgn, før insekterne bliver for stor en plage.

Jeg har brugt halvdelen af batteriet i kameraet. Det er tid til at spare på det. Bare tærer igennem skoven igen i dag. Det kan godt lade sig gøre hvis man kigger sig for. Har set en kæmpe myre i dag på størrelse med min lillefinger. Mario siger at deres bid er meget smertefuldt og lægger en voksen mand ned i flere dage. Masser af spor efter større pattedyr. Vi spiser ris, bananer, appelsiner og noget dåsetun/pølser. Grønsagerne er sluppet op, men vi fangede nogle små fisk tidligere, og stegte dem i olie, rigtig godt. Vi har spist flere nødder og frugter fra skoven.

Håber jeg har det lidt bedre imorgen.

Dag 4

Hængekøjen

Min sovepose er gennemblødt! Og jeg har måtte flygte fra min hængekøje p.g.a. kraftig regn, over i Marios telt. Regnen har stået ind fra alle sider. God erfaring. Hængekøje holder ikke i kraftig regn! Floden er steget meget. Nærmest alt er vådt. Vi har bevæget os et par timer videre, men har haft problemer med regnen og floden der er vokset markant. Det er nu blevet tørvejr igen, og vi har slået lejr ved floden, for at vente på at den falder nok til at vi kan krydse den.

Vi har spist alle fiskene, og de var gode. Vi har set brøleaber højt i træerne og “Tehones”, en flok på ca 20. Dyr på størrelse med en stor ræv. Fedt at gå i skoven efter regn, alt er mere stille og planter, svampe etc virker mere i live. Imorgen skal vi indhente de tabte km. Så det er tidligt op og afsted. Jeg har fået det bedre igen og er klar på eventyr!

Dag 5

Sumpen

Vi har fået indhentet noget af det tabte, efter et langt trek. Vi stødte på en giftig slange; Bucarara. Den giftigste slange i skoven, og vi stod en meter fra den i bare tæer! Det var en lille en vi så, men de kan blive op til fire meter. Og så kan de synge som en fugl 🙂 Faktisk var det den slange jeg nævnte for et par dage siden. Havde en lille krise fra morgen til middag, havde sovet dårligt, da jeg ikke har noget underlag og kun en våd sovepose. Kunne ikke rigtig få kroppen igang. Efter frokost gik det godt igen.

Måske var jeg ved at gå sukker kold. Jeg er ikke helt på toppen. Masser af insektbid og torne i huden, rifter etc. Det må alt andet lige give imunforsvaret noget at arbejde med.  Men jeg har det ellers godt og stortripper over at være i junglen. Vi er 5 dage inde, og uden guide havde jeg været hårdt presset for at finde ud igen. Hvis Mario ikke var her, ville det eneste jeg kunne gøre være at følge floden, istedet for at krydse ind over land i mere direkte linie som vi gør nu.

Det er svært at overleve af skoven, da jeg som vesterlænding ville blive syg af det meste jeg spiste. Har dog spist nødder og nogle frugter direkte fra skoven, men det giver ikke meget energi. Fiskene er nok det man skal overleve på, hvis det kom til det. Floden er iøvrigt lav igen, så vi kan komme over.

Jeg har gået igennem sumpe med bare tæer, steder som jeg normalt ville have gået langt uden om, men som Mario stryger lige igennem, også med bare tæer. Han har kun sanddaler med til når skoven er helt plan og når der synes at være mange torne på skovbunden. Med så meget vand er det svært at forestille sig at gå i andet. Måske nogle vandsko af en art. Solen er på vej ned.

Dag 6

På vej mod Rio Beni

Vi er kommet ud af skoven og ud til floden Beni. Landskabet har åbnet sig dramatisk op og vi har slået lejr ved flodbreden. vi har set de første mennesker. Vi har fanget to fisk som vi er ved at tilberede; to store maller. Eftermiddagen er gået med at finde Balsa stammer til den tømmerflåde vi skal lave imorgen, og sejle ned til San Miguel del bala på, det Communidad Mario er fra. Efter 3 timer på tømmerflåde vil vi blive hentet i båd og blive sejlet videre ned til Rurre, og turen vil dermed være slut.

Jeg er rimeligt træt efter to nætter kun med sovepose på hårdt og brutalt underlag. Jeg tror sjældent jeg har lært så meget på så kort tid. Der er rimeligt råt at være ude på denne måde.

Dag 7

Balsaflåde

Jeg er nu tilbage i Rurre efter en meget hård dag. Har lige sovet i 12 timer, i en ordentlig seng. Sent på dag seks fik jeg det dårligt, efter at have spist den fiske suppe ting. Diarré og kvalme, senere blev det til feber. Samtidig med at kroppen begyndt at restituere efter strabadserne, har jeg været meget afkræftet. Min hand-eye koordination er helt ude af fatning og jeg spilder og taber ting. Men vi fik da bygget en balsaflåde, af ni lårtykke balsa stammer, som fint kunne bære os to samt udstyr. Det var fedt at drive ned ad floden.

Turen er slut og jeg har lært utroligt meget og fået en masse at tænke over til min ekspedition..

Erfaringer “Fugtigt klima!”

 • Over 3 dage ALTID stor rygsæk
 • Sandaler/bare tæer i lave vandløb, eller meget vandbare sko. P.g.a. kviksand ryger alt af fødderne.
 • Spis ikke så meget om morgenen
 • Husk nu din pakkeliste!
 • Shorts kan godt gå når der ikke er så mange myg
 • Juni-december: vind i nord om morgenen, vind i syd om eftermiddagen
 • Stilleløbende floder kan man godt navigere på i regntiden, da det kun hjælper på fremdriften
 • Sygrej
 • Starinlys gode til at tænde bål med
 • Al teknik er doomed i regnskoven. Brug ældre eller slidstærke ting. Alt kan potentielt blive vådt/sandet til
 • Alt skal lukkes efter brug p.g.a. insekter
 • Varmt tøj er ubrugeligt. T-shirt eller langærmet er fint. Måske en softshell
 • Silkelagen for lidt om natten
 • Sommersovepose +10-15 fx (koldt om morgenen)
 • Vandrestøvler er næsten ubrugelige, da de er for varme og ej tørrer hurtigt
 • Sanddaler og vandresko!
 • B vitamin synes at virke godt mod myg og tæger(?)
 • Regntøj til at gå ud i lejren..
 • Hængekøje med myggenet holder slet ikke i kraftig regn!
 • Telt er det eneste rigtige
 • Lille telt, da der ofte ikke er meget plads
 • Læg tørt brænde til side om aftenen, i tilfælde af regn
 • Vandtætte tasker!
 • kikkert til at kigge efter dyr
 • Meget svært at lave bål p.g.a. fugten
 • Alt er lang tid om at tøre, bring ting som tørrer hurtigt
 • Mange batterier til lygte og kamera
 • Lygte om natten er vigtigt, bliver mørkt kl 18
 • Huk fliger af grene “spåner” for at tænde bål. Ind til det tørre træ
 • Pressening er guld værd i junglen
 • Myggespray kan være anvendeligt til lige at markere overfor insekterne at nu skal de altså skride
 • Få insekter i regnvejr, mange insekter i tørvejr
 • Skoven er mere stille i regnvejr
 • Svedundertrøje er guld
 • Negleklipper….
 • Grøntsager dør hurtigt
 • Pas på med at hænge ting op der ikke er vasket, da sværmere etc lægger æg i svedlugtende tøj
 • Lianer med opadgående indadbøjede torne har vand i sig der kan drikkes
 • Dilleren skal IKKE ned i floden!!!!


1 Comment


 1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /var/www/cayambe.dk/public_html/wp-content/themes/autumn-forest/functions.php:279 Stack trace: #0 /var/www/cayambe.dk/public_html/wp-content/themes/autumn-forest/comments.php(40): sandbox_commenter_link() #1 /var/www/cayambe.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php(1510): require('/var/www/cayamb...') #2 /var/www/cayambe.dk/public_html/wp-content/themes/autumn-forest/single.php(34): comments_template() #3 /var/www/cayambe.dk/public_html/wp-includes/template-loader.php(78): include('/var/www/cayamb...') #4 /var/www/cayambe.dk/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/var/www/cayamb...') #5 /var/www/cayambe.dk/public_html/index.php(17): require('/var/www/cayamb...') #6 {main} thrown in /var/www/cayambe.dk/public_html/wp-content/themes/autumn-forest/functions.php on line 279