Warning: Use of undefined constant wp_cumulus_widget - assumed 'wp_cumulus_widget' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/cayambe.dk/public_html/wp-content/plugins/wp-cumulus/wp-cumulus.php on line 375
Into the Wild | Destilleret Eventyr

Into the Wild

Oh how one sometimes wishes to escape from the meaningless dullness of human eloquence, from all those sublime phrases, to take refuge in nature, apparently so inarticulate, or in the wordlessness of long, grinding labor, of sound sleep, of true music, or of a human understanding rendered speechless by emotion!

(Ovenstående citat er fra Doctor Zhivago, en sætning McCandless havde understreget i en af de bøger man fandt ved ham.)

Into the Wild er en af de få bøger der formår at fange kvintessensen af hvad det vil sige at søge efter the great adventure.

Bogen fra 1996 er skrevet af Jon Krakauer, der havde fået til opgave at skrive en artikel om en ung mands forsvinden i vildmarken, til et Amerikansk outdoor magasin. Da Krakauer selv var meget berørt af historien, og artiklen fik rigtig mange henvendelser, begyndte han at grave mere i historien om denne mystiske unge mand, som pludselig blev fundet død i Alaskas vildmark tilbage i 1992.

Det skulle blive til bogen Into the Wild, der tager os med på en dybfølt rejse sammen med hovedpersonen Christopher Johnson McCandless. Hvordan han på den ene side må kæmpe med en problematisk opvækst og familie, og på den anden har et meget udtrykt had overfor den kommercielle verden og dens åndsløshed. McCandless bliver efterhånden mere udtalt i sin kritik af det stående samfund, og søger længere og længere ud, med sit store Alaska eventyr hele tiden lurende ude i horisonten.

På sin rejse rundt omkring USA møder han en del mennesker, som han påvirker dybt. Blandt disse var nogle af dem der henvendte sig efter Krakauer først skrev artiklen. Det er blandt andet igennem disse at vi lærer Christopher at kende, som en ukuelig men seriøs romantiker, der som mange andre unge mænd, vil noget mere, vil ud og væk. Man kunne passende sige at det er udlevelsen af Baudelaire’s berømte ord Life is elsewhere.

På samme måde søger hovedpersonen mod en mere ren udgave af livet, til et mere ægte forhold til sig selv og verden. Det er muligvis et forsøg på at indfange det tilhørsforhold han føler vi som mennesker har fuldstændig tabt, i vores civiliserede omgang med hinanden. Friheden er skiftet ud med komfort og tilhørsforholdet til naturen forsvundet ned igennem generationerne. Her står McCandless fortvivlet tilbage, med tanker og følelser iblandet naturromantiske ideer fra forfattere som  Jack London, Thoreau og Tolstoj. Hvad skal han gøre? Hvad kan han gøre?

Han brænder sine sidste penge og tager ud på en længere rejse som til sidst munder ud i det sidste store eventyr i hans liv, mødet med Alaskas vildmark. Der er kun fundet få noter, fra hans ca. 4 måneders ophold i vildmarken, men noget kunne tyde på at han med ordene Happiness is only real when shared kommer til en erkendelse af, at livet er mere end bare en søgen efter sig selv og urinstinket. Men også en indleven og erkendelse af vigtigheden i det sociale.

Man drages som læser ind i en verden, hvor flugten væk fra det stående, virker som det eneste rigtige og rene træk. Men vi opdager også hvordan ungdommen og dens forblindende forelskelse i naturfilosofien, fortrænger eller endnu ikke forstår vigtigheden i det sociale konstrukt, den verden de fleste af os lever i. Tingene er ikke så simple (og smukke) som de måske ser ud i horisonten.

Men der er til trods stadig rigtig meget at lære af Krakauer og McCandless, når vi på denne måde fortrylles af ungdommens fandenivoldsked.

4 ud af 5 stjerner.

Bogen er senere blevet filmatiseret af Sean Penn, og dertil er der lavet et ganske godt soundtrack af Eddie Vedder.

Køb bogen her ->
Engelsk version
Dansk version
Filmen
Soundtrack

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*