Saltvand i Håret (brev 2/4)

Napantao 27 oktober 2008. Andet ud af fire udvalgte breve sendt fra Filippinerne, hvor jeg arbejdede som Ekspeditions Leder med Coral Cay Conservation.
Liloan
Liloan

Jeg har netop været 3 dage i Cebu som er en af de største byer på Filippinerne, og som ligger på en anden ø af samme navn. Det var noget af en omvæltning at være i byen igen, efter halvanden måned, og opleve alt kaoset og ikke mindst den enorme varme. Men det var skønt at sove i en god seng, i et værelse med air condition og rent faktisk have et badeværelse med brusebad og toilet der virkede! stor luksus. At gå på restaurant og få god mad var også en stor nydelse. Jeg har budget til at tage sådan en tur 1 gang om måneden, for at indkøbe ting vi ellers ikke kan få. Det blev til et par hektiske dage, hvor jeg sammen med vores scuba instruktor, væltede rundt og købte ting til ekspeditionen samt folks private ønsker. Det er lidt som i filmen the Beach når man skal ind til byen, folk stimler omkring en og bestiller de mest vanvittige ting. Baby shampoo conditioner, extra chunky peanut butter good quality!, sarongs.. etc. lidt stressende at jagte rundt efter i 40 grader, med begrænset tid.

Men det giver mig også et par dage væk fra basen, og det er også meget rart, at få lidt luftforandring.

I modsætning til tidligere hvor det var ret hårdt, går det faktisk rigtig godt nu. Jeg er kommet meget mere ind i den administrative del af jobbet, og jeg ved hvilke byer jeg skal tage til for at få hvad der er brug for. Jeg har og er stadig i fuld gang med yderligere dykkeruddannelse. Jeg kan få op til Divemaster gratis, hvilket er uddannelsen lige inden instruktor, og vil give mig en masse gode færdigheder, så jeg bliver bedre til at dykke og kan hjælpe andre hvis der er brug for det. En god følelse. Derudover er der jo en masse Science training, hvor vi lærer om specifikke koralformer, alger, hvirveldyr og fisk, således at vi er i stand til at lave de surveys af koralrevet, som er hele formålet med ekspeditionen. Det er ret omfattende, og vi skal kunne navnene på rigtig mange livsformer. Jeg mangler 4 prøver før jeg er helt igennem science delen. Det burde jeg kunne tage på en uge.. men der er så meget at se til at det hele tiden bliver skubbet. Meningen er at det er de frivillige, altså dem som har betalt for at være her, der laver surveys, mens vi prøver at holde skuden oppe. Vi kan deltage i surveying når vi har tid.

Den ene dag tager den anden, vi står op kl 6 hver dag, og dagen slutter først rigtig kl 21. Nogle dage senere, da der skal laves rapportering og budgettering. Specielt nu hvor jeg er i gang med 2 forskellige uddannelser, dykning og science, er jeg fuldt optaget. Men jeg får rigtig meget ud af det. Også på det rent ledelsesmæssige lærer jeg meget.. at stå ved det jeg siger, og være kontant i mine beslutninger. Det er en proces, og der er naturligvis rigtig meget stadig at lære på den front. Stor mulighed dog, at blive kastet ind og skulle lede så mange mennesker og alt det økonomiske/logistiske bagved en ekspedition. Jeg har knap nok tid til at tænke tilbage på hvordan det var da jeg var hjemme, det virker meget fjernt. Jeg har egentlig ladet mig falde ind i rollen som ekspeditions leder, i stedet for måske at tænke tilbage eller frem. Givet slip så at sige, der er ikke andet at gøre. Det har gjort at jeg nu har det meget bedre/nemmere, og tiden flyver af sted.

Taglinao
Taglinao

Det er svært at forstille sig det danske efterår når man sidder her med saltvand i håret og ellers kun iført shorts, og suger en forsvindende brise ud af vinden. Det virker som en hel anden verden. Men det er lidt sjovt at tænke på at når man er i DK i de kolde måneder, så foles det som om hele verden er kold og mørk.. men det er jo slet ikke tilfældet! hele vejen rundt om ækvator og tusind km mod nord og syd er det varmt som den danske sommer +.. hele året rundt.. Det kan måske give et lille smil på læben i en ellers lidt grå tid.

Jeg håber i nyder farverne, og den noget mere rå natur derhjemme.

Hele det nye team er ankommet hernede, og der går ikke mange dage endnu før det meste af det gamle team tager videre eller hjem. Og så har jeg mit helt eget team at bygge op! God følelse, og det er et par gode folk der er kommet. Om 2 dage har jeg desuden værelset for mig selv! Så der er lagt planer for at oprette et lille kontor således at jeg kan få bedre styr på min forretning hjemme. Herudover skal der indrettes lidt.. et tæppe på gulvet, og lidt på væggen, går en lang vej, henimod at skabe sit eget lille hjem. Næsten alt hvad jeg tager for givet hjemme, er her en kamp og noget der skal nedkæmpes og overkommes. Men det er også interessant hvor hurtigt man kan vænne sig til at bade enten i havet eller ved en naturlig kilde. Jeg tager kun bad udenfor og nyder mine morgener når jeg børster tænder i solopgangen. Morgenerne er lidt køligere og fugtige fra nattens tykke fugt.

Jeg har skået ned på vores supply runs, således at vi kun har et om ugen, det sparer os noget diesel, men kræver lidt mere organisering. I det hele taget er sådan en ekspedition en stor kabale af ting som påvirker hinanden. Går strømmen, ryger kompressoren, så vi ikke kan fylde vores iltflasker, så vi ikke kan dykke. Går båden i udu, kan vi ikke hente vand eller mad, ej heller opretholde en fornuftig redningsmulighed. Regner det for meget, kan vi ikke tage ind til byen via vejen, og er igen afhængig af båden. Vi er på vej ind i monsoon sæsonen, så at have boat cover er helt essentielt, og lige nu virker båden ikke.. et eller andet med batteriet.. Vi er det første hold på denne ekspedition der går igennem monsoon.. Basen blev sat op i marts 08. Så det bliver lidt spændende at se hvad der sker med regnen. Lige nu regner det dog mest om natten, efterfulgt af den bedste danske juli sol om dagen, hvilket er fint.

Map
Map for plotting in thunderstorms.. and gekko’s

Det er fedt at få en føling med alt det der ligger bag ved sådan et projekt her. Det var en af mine bevæggrunde for at tage herned. ‘Hvordan gør man det der i praksis’? Og her er alt baseret på praksis og ressourcefulness. Man kan forledes til at tro at man er presset hvis man løber tør for rent vand et sted som her.. men som jeg har fået det vist af de lokale, kan man hugge et hul i en bananpalme og den vil indeholde rigtig mange liter rent vand, desuden er der jo kokosnødder over det hele, så det er ikke der krisen kommer til at stå. Langt værre er det med nødhjælp hvis noget går galt. Der er rigtig langt til det nærmeste ordentlige hospital. 4 timer i bus, og det er fra vejen der er 30 mins væk på en håbløs motorcykel. Det nærmeste Decompression chamber er mindst 10 timer væk.

Så jeg er netop i gang med at undersøge muligheden for at få helikopter dækning. Der var en episode tidligere på året hvor en frivilligs forsikringsselskab ikke ville flyve en helikopter ud. Så vi er nødsaget til at finde en uafhængig løsning, hvor vi kan få fløjet folk ud. Det kræver en del planlægning at få sådan en aftale i hus, ikke mindst bare det at finde en ordentlig landingsplads, hvilket er noget af en udfordring herude. Men en af de mere spændende opgaver jeg har fået, som kræver en del koordinering med de lokale, og redningsfirmaer.

Nogle gange er det som at om jeg aldrig har fri. Men når man tænker over det man rent faktisk laver er det det hele værd. Dykningen her er helt fantastisk, og jeg har allerede fået flere dyk her, end jeg havde tidligere. Jeg får dog også presset lidt tid af til at passe forretningen derhjemme, som iøvrigt går lige efter forretningsplanen!

Jeg er ikke den eneste her med en forretning derhjemme, vores dykkerinstruktør er ved at sætte en 30 hektar æbleplantage op i Wales, men som han ikke kan lave så meget ved her i off season. Lidt ligesom med min bizz, hvor vi lige nu er i en slags åben beta periode, og det er begrænset hvad jeg kan lave. Derudover koster det ikke en krone at være her, og man får lidt saltvand og sol på kroppen i mellemtiden! Med modet og viljen, kan ideer der virker lidt skøre i starten, blive til den helt rigtige beslutning..

Håber alt er vel hjemme!

Vi snakkes igen snart!

kærligst
Thomas Sindberg

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*